Inga lyckta drrar fr Tjock-Steffe

October 13, 2006

 

Det blir en diger lista som ställföreträdande distriktsåklagare Tamara Hall i dag ­ fredagen 13 oktober ­ lägger fram mot Stefan Eriksson, gangstern som blev världsberömd efter en vansinneskörning på Pacific Coast Highway som snudd på kostade honom livet. “Det kan bli en långvarig process,” säger ett vittne till Realtid.se.

Tjock-Steffe alias Stefan Eriksson ställs infr rätta i

dag i Los Angeles. Foto: Scanpix

NEW YORK Den 44-årige Stefan Eriksson beskrivs av distriktsåklagaren som en 44-årig affärsman och dömd förbrytare, vilken åtalas för bedrägerier, grova stölder och andra brott, inklusive olaga vapeninnehav och rattfylleri. Straffet kan bli 14 års fängelse, men det kan också bli så lindrigt att han klarar sig med avsutten tid.

Vi anser att vi har ett starkt mål och domaren har låtit oss gå vidare på alla åtalspunkter, säger Jane Robison, taleskvinna för distriktsåklagaren i Los Angeles, till Realtid.se. Det tog tid att förebereda målet eftersom vi behövde dokument från Sverige, men de har vi nu.

Det kan bli en långvarig process, säger Phil Brooks, en trafikkommissarie från den inledande undersökningen som ska vittna i nästa veckan.

Stefan Eriksson är hittills den enda i det forna gänget kring det skandalomsusade dataspelföretaget Gizmondo som ställts inför rätta i den märkliga händelsekedja som följde på den bilolycka som totalkvaddade Stefan Erikssons Ferrari Enzo. Bilen var en av flera som han utan tillstånd fört ut från England. Han hade leasat bilarna som i själva verket tillhörde Bank of Scotland och dessutom slutat betala räkningarna till banken.

Erikssons vän Carl Freer arresterades i april misstänkt för att falskeligen ha utgett sig för att vara polis och ett stort antal vapen hittades på hans lyxjakt vid en polisundersökning, men han släpptes trots det och trots att LAPD’s talesman Steve Whitmore i våras sa till Realtid.se att undersökningen skulle breddas.

Undersökningen kring Carl Freer fortsätter uppger distriktsåklagarens taleskvinna Jane Robison. Men kommissarie Brooks säger att det verkar som om man fokuserats på Stefan Eriksson, som sedan han arresterades 8 april har suttit bakom lås och bom med en borgen långt högre (25 milj kronor) än den som brukar drabba mördare. Han sitter på Los Angeles Men’s Central Jail.

Distriktsåklagarens kontor var av allt att döma beredda att förhandla med Eriksson, vilket man ofta gör för att skynda på ett komplicerat fall, men han tackade via sin kriminalrättsliga specialist Alec Rose på advokatbyrån Imhoff & Associates nej till åklagarens bud. Byråns taleskvinna Shannon Mayock vill inte kommentera detta vidare.

Stefan Eriksson fick enligt kommissarie Brooks skaffa sig nya advokater eftersom de tidigare var missnöjda med att han inte kunde betala dem. Hans tillgångar, inklusive mångmiljonvillan i Bel- Air, är frusna av myndigheterna.

Nu var det knappast någon direkt nackdel att byta ut en lokal advokatbekant mot ett team som bl a består av stjärnadvokaten Jim Parkman från The Cochran Firm i Alabama. (Firman startades av Johnnie Cochran, som blev känd under O.J. Simpson-målet och avled 2005.) Den stora advokatbyrån Imhoff & Associates, som i juni tog över den kriminalrättsliga delen av The Cochran Firm, kommer att hjälpa till att finansiera försvaret av Eriksson och har bland annat upprättat en “Fond för Stefan Erikssons juridiska försvar och utbildning.”

Alec Rose och det Alabama-baserade teamet var enligt Shannon Mayock “både förvånade och förtjusta över att herr Erikssons familj och vänner hörde av sig.” Efter sitt första möte med Stefan Eriksson fann de enligt Mayock att Eriksson och advokaterna “kunde samarbeta mycket bra med varandra.”

Erikssons advokater har rått honom att neka till alla anklagelser. De har också ifrågasatt åtalet för olaga vapeninnehav med argumentet att det inte skulle finnas något prejudikat där en utlänning dömts för olaga vapeninnehav efter att ha dömts för brott i ett annat land. Åtalet om olaga vapeninnehav för personer som dömts för allvarliga brott hör till de som kan ge Eriksson hårdast straff.

Advokaterna skrev sista juni i en inlaga att Erikssons tidigare straff inträffade i ett juridiskt system som saknar de legala garantier som USA:s och Kaliforniens grundlagar skyddar.

Målet kommer att vara öppet för allmänheten, men knappast bli något nytt O.J. Simpson-mål och inte direktsändas. Den första dagens förhandlingar kommer troligen inte att bjuda på någon större dramatik, eftersom mycken tid kommer att gå åt till förberedelseer och formaliteter. Det är först på måndag eller kanske tisdag som målet sätter igång på allvar.

Back to Main